Groendak - extensief

Een extensief groendak is een dak waarop kleine planten zoals mossen, kruiden of sedum (vetplantjes) worden geplaatst; dit type van begroeiing vraagt weinig ( = extensief) onderhoud.

De gebruikte “taaie” begroeiing kan in moeilijke omstandigheden “overleven”; het substraat kan tot een minimum dikte herleid worden.

Door de minimale dikte van het substraat en dus dakopbouw, zal dit type dakopbouw beduidend minder belastend zijn voor uw draagstructuur.


Dakopbouw:

  • Draagstructuur
   De structuur moet het gewicht van het substraat kunnen dragen (ook bij verzadiging !)

  • Dampscherm

  • Isolatie

  • Waterdichting
   De waterdichting moet wortelbestendig zijn; traditionele niet-wortelwerende afdichtingsmembranen kunnen dus NIET gebruikt worden dit om schade door wortelperforatie te voorkomen.

  • Drainagemat
   Deze drainerende laag moet vorstvrij, onrotbaar, drukvast, chemisch neutraal en dus onschadelijk voor de beplanting zijn. Om te vermijden dat het substraat oververzadigd wordt door bvb overvloedige neerslag, wordt een drainerende laag voorzien. Deze laag zorgt naast haar functie van waterbuffer eveneens voor de afwatering van het overtollige water. De meest voorkomende drainagematerialen bestaan uit kunststof.
  • Substraat
   Het substraat dient vrij te zijn van ziektekiemen en onkruid, een gering gewicht en geringe samendrukbaarheid te hebben, alsook een goede/blijvende luchtdoorlaatbaarheid met een buffercapaciteit voor water én voedingsstoffen. Het meest gebruikte substraat bestaat uit vulkaangesteente met organische bestanddelen. Bij een extensief groendak volstaat een substraatdikte van 60 – 100mm.

   Gewicht substraat (dikte 80mm):
   - gemiddeld droog gewicht: 75 kg/m²
   - gemiddeld gewicht bij waterverzadiging : 110 kg/m²

  • Beplanting – extensief
   Meest voorkomende beplantingen bij extensieve groendaken bestaat uit sedum (vetplantjes), eenvoudig in onderhoud maar niet beloopbaar. De sedumbegroeiing kan gezaaid worden dmv stekken of ineens aangeleverd worden in matten. Deze voorgezaaide sedummatten zijn opgebouwd uit versterkte cocosvezelmatten bedekt met een aangepast substraat en begroeid met een 5-tal verschillende soorten sedum. Het assortiment aan sedum is gekozen voor een groei en overleving in alle weersomstandigheden en om een garantie te geven aan de verwachtingen van een “levend” dak. De dichtgroei van de mat gebeurt op een zeer korte termijn zodat onderhoud heel miniem is.