Groendak – intensief

Een intensief groendak is een dak waarop beplantingen zoals grassen, struiken, … worden geplaatst; dit type van begroeiing vraagt veel (= intensief) onderhoud.

De beplanting gekenmerkt door diepe wortelgroei vereist een rijkere voedingsbodem en genoeg substraatdikte om wortelverankering te garanderen.

Dit type van groendak is zeer belastend voor de draagstructuur.


Dakopbouw:

  • Draagstructuur
   De structuur moet het gewicht van het substraat kunnen dragen (ook bij verzadiging !)

  • Dampscherm

  • Isolatie

  • Waterdichting
   De waterdichting moet wortelbestendig zijn; traditionele niet-wortelwerende afdichtingsmembranen kunnen dus NIET gebruikt worden dit om schade door wortelperforatie te voorkomen.

  • Drainagemat
   Deze drainerende laag moet vorstvrij, onrotbaar, zeer drukvast, chemisch neutraal en dus onschadelijk voor de beplanting zijn. Om te vermijden dat het substraat oververzadigd wordt door bvb overvloedige neerslag, wordt een drainerende laag voorzien. Deze laag zorgt naast haar functie van waterbuffer eveneens voor de afwatering van het overtollige water. De meest voorkomende drainagematerialen bestaan uit kunststof.


  • Mineraal vochthoudende platen (niet noodzakelijk & vrij te kiezen)
   Deze mineraalplaat van 5cm dikte zal zorgen voor waterbuffering waardoor de substraathoogte kan verminderen. De totale hoogte van de dakopbouw zal dezelfde blijven maar het gebruik van deze platen resulteert in een substraat-gewichtsbeperking van ca 120 kg/m²

  • Substraat
   Het substraat dient vrij te zijn van ziektekiemen en onkruid, een gering gewicht en geringe samendrukbaarheid te hebben, alsook een goede/blijvende luchtdoorlaatbaarheid met een buffercapaciteit voor water én voedingsstoffen. Het meest gebruikte substraat bestaat uit vulkaangesteente met organische bestanddelen. Afhankelijk van de gebruikte beplanting zal bij een intensief groendak een substraatdikte vereist zijn van 150mm tot meer dan 500mm

   Gewicht substraat (dikte 300mm):
   - gemiddeld droog gewicht: 280 kg/m²
   - gemiddeld gewicht bij waterverzadiging : 420 kg/m²

  • Beplanting – intensief
   Beplantingen bij intensieve groendaken kan bestaan uit grassen, struiken, … is onderhoudsintensief en beloopbaar.